Wat is de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)?
De NDFF bundelt, uniformeert en valideert natuurgegevens in Nederland. De gegevens brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van planten- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via een eenmalige levering of een abonnement. De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland en bevat uitsluitend gevalideerde gegevens.
Hoe kan ik gegevens uit de NDFF inzien?
Een abonnement
Geeft op ieder moment direct toegang tot de databank. U hoeft geen software te installeren. U kunt waarnemingen zoeken en op een kaart of in een tabel bekijken. Ook kunt u de gegevens exporteren naar uw eigen GIS-systeem. Handig wanneer u werkt met een vast werkgebied en regelmatig gebruik maakt van natuurgegevens.
Een standaardlevering
Geeft informatie over welke soorten wanneer zijn waargenomen. Vindplaatsen van beschermde soorten worden gegeven tot op een detailniveau van soms wel een meter nauwkeurig. Lees meer
Een beknopte levering
Bestelt u om te bepalen welk vervolgonderzoek nodig is. Per vierkante kilometer wordt per soortgroep aangegeven hoeveel soorten er zijn aangetroffen, hoeveel soorten van de verschillende beleidsrelevante categorieën zoals Wet natuurbescherming en hoe de onderzoeksvolledigheid is. Lees meer
Hoe kan ik de NDFF bereiken?
Ons Serviceteam staat u te woord bij al uw vragen.
Bel 0800 2356333 of mail naar serviceteamNDFF@natuurloket.nl.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van de NDFF?
Via de NDFF kunt u natuurinformatie opvragen en beheren. U krijgt in een vroeg stadium een completer beeld van de ecologische omstandigheden, vooruitlopend op een beslissende rapportage. Zo weet u snel of er beschermde soorten bekend zijn, die de uitvoering van een project kunnen vertragen of zelfs verhinderen. Nadat u zich heeft voorbereid met de NDFF kunt u bovendien eenvoudiger een Wet natuurbescherming vergunning aanvragen of verlenen.
- U maakt gebruik van het meest complete overzicht van natuurwaarnemingen in Nederland (meer dan 150 miljoen gegevens uit meer dan 300 verschillende bronnen).
- U heeft vroeg inzicht in de haalbaarheid van een project. U weet immers snel waar beschermde soorten en planten zich bevinden;
- U bent beter voorbereid op het aanvragen of verlenen van een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming;
- U bespaart tijd en geld. Een goede aanvraag of gericht onderzoek is altijd sneller en goedkoper dan een aanvraag die over moet;
- U maakt gebruik van gecontroleerde gegevens;
- U kunt gegevens digitaal toevoegen, die vervolgens gevalideerd worden. Daarmee zijn uw eigen gegevens altijd snel toegankelijk, in tegenstelling tot rapporten die in de kast liggen.
Hoe weet ik dat de waarnemingen in de NDFF kloppen?
Iedere waarneming die wordt ingevoerd in de NDFF wordt eerst automatisch gecontroleerd. De waarneming wordt gecontroleerd aan de hand van bepaalde criteria, zoals locatie en tijd van het jaar. De criteria worden vastgesteld door experts die samen een ‘validatieteam‘ vormen. Bijzondere waarnemingen en waarnemingen die niet geheel voldoen aan de criteria worden handmatig gecontroleerd door het validatieteam.
Lees meer over validatie
Wanneer is een waarneming fout?
Het gaat bij validatie niet om fouten. Als een waarneming wordt afgekeurd betekent dat alleen dat er onvoldoende zekerheid of bewijs meegeleverd kan worden om gebruik van de waarneming te rechtvaardigen. Een waarneming die wordt afgekeurd is niet zichtbaar voor gebruikers van de NDFF, maar blijft wel altijd zichtbaar in uw eigen waarnemingenlijst.
Hoe lang duurt het voordat mijn waarneming is gevalideerd?
Waarnemingen die door de automatische validatie komen zijn binnen vijf dagen zichtbaar in de NDFF. Handmatig valideren duurt vanzelfsprekend langer. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de soortgroep en de periode. Tijdens veldwerkperioden en als er veel waarnemingen binnen komen, duurt het langer. De validatieteams per soortgroep variëren sterk in bezetting en capaciteit wat er voor kan zorgen dat het valideren even op zich kan laten wachten.
Wat kost een gegevenslevering uit de NDFF?
De prijs van een levering uit de NDFF is afhankelijk van de dienst, de grootte van het gebied en de hoeveelheid soort(groep)en. Lees meer over prijzen.
Welke partijen zijn er betrokken bij de NDFF?
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) sprak in 1998 de intentie uit een gegevensvoorziening te willen realiseren met behulp van de Soortorganisaties. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam is de gegevensvoorziening gerealiseerd in de vorm van de Nationale Databank Flora en Fauna. Sinds 2013 wordt het beheer en de exploitatie van de Nationale Databank Flora en Fauna gedaan in opdracht van BIJ12.
De waarnemers, Soortorganisaties en partners leveren data, ontwikkelen producten en/of leveren personeel voor de NDFF.
Wat krijg ik bij een abonnement op de NDFF?
Een abonnement bestaat uit tien persoonsgebonden accounts op het Uitvoerportaal van de NDFF en een ongelimiteerd aantal accounts op uw eigen Invoerportaal.
Wat als mijn organisatie het natuuronderzoek uitbesteedt?
Ook dan is een abonnement kostenbesparend. Met uw abonnement kunt u adviesbureaus tijdelijk toegang geven tot de NDFF. Zij kunnen u op basis van de aangetroffen data adviseren. Dat advies wordt dan voor u goedkoper, omdat het bureau geen tijd hoeft te besteden aan het bij elkaar zoeken van allerlei bronnen (zoals nu gebeurt). Vaak doet een bureau ook aanvullend onderzoek. Met toegang tot de NDFF kan het bureau deze waarnemingen direct aan de databank toevoegen. Alle data die in uw opdracht worden verzameld houdt u daarmee bij elkaar. Zo heeft u bij een volgend project de gegevens zelf voorhanden en hoeft er geen kostbare tijd te worden besteed aan voorwerk. U gebruikt de NDFF dus als uw eigen ‘natuurinformatiebeheersysteem’. Dat is voor u interessant, omdat die gegevens zullen worden gevalideerd en daarmee betrouwbaar zijn. Kwaliteit van de data wordt achteraf niet ter discussie gesteld.
Door wie worden de gegevens in de NDFF verzameld?
Zowel vrijwilligers als professionals voeren gegevens in voor de NDFF. Bij het trekken van conclusies op basis van deze gegevens, is het wel belangrijk om te weten hoe de gegevens in elkaar zitten. Daarom maken we onderscheid tussen ‘losse waarnemingen’ en ‘inventarisaties’. Voor beide type waarnemingen bestaan verschillende mogelijkheden om ze in te voeren.
Lees meer
Wie heeft er inzicht in de gegevens uit de NDFF?
Abonnementhouders hebben altijd inzicht in de gevalideerde gegevens uit de NDFF. Daarnaast is het mogelijk om via een eenmalige levering gegevens uit de NDFF op te vragen. Voordat men toegang krijgt tot de gegevens in de NDFF moet men gebruikersvoorwaarden tekenen. Medewerkers van Soortorganisaties kunnen, onder voorwaarden, alle gegevens in de NDFF bekijken.
Waarom betaal ik voor gegevens uit de NDFF?
U betaalt voor het onderhoud, ontwikkeling en de exploitatie van de databank. Het Rijk heeft de eerste investeringen in het systeem betaald, maar heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat de gebruikers zelf de kosten van het onderhoud en de verdere ontwikkelingen moeten betalen. De afgelopen jaren werden de gezamenlijke kosten voor ontwikkeling en beheer van de NDFF grotendeels betaald uit het ontwikkelingsbudget en een tijdelijke bijdrage van het Rijk in de exploitatiekosten. Momenteel neemt een consortium nog steeds een aanzienlijk deel van de kosten voor haar rekening. De overige opbrengsten komen van de abonnees en de afnemers van eenmalige leveringen.
Moet ik betalen om mijn eigen waarnemingen te zien?
Nee, u blijft altijd toegang houden tot uw eigen waarnemingen.
Wat gebeurt er met opbrengst als gegevens worden verkocht?
Alle bij de NDFF betrokken organisaties zijn non-profit organisaties en hebben dus geen winstoogmerk. Het bedrag dat de abonnementhouders van de NDFF voor het gebruik van de gegevens betalen wordt in zijn geheel besteed aan het beheer en de verdere ontwikkeling van de NDFF. Dit is inclusief de instandhouding en uitbreiding van de vrijwilligersnetwerken: immers, zonder continue instroom van actuele gegevens, is de inhoud van de NDFF snel verouderd.
Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF?
Het doorgeven van waarnemingen is van groot belang. Met een goede set waarnemingen kun je sturen in het beheer en signaleren wanneer soorten voor- of achteruit gaan. Daarom zijn er veel kanalen om waarnemingen door te geven. Lees meer.
Wat is een protocol?
Een protocol is een gestandaardiseerde telmethode. Dat houdt in dat waarnemingen op dezelfde manier verzameld worden.
Bekijk een overzicht van alle protocollen.
Kunnen nulwaarnemingen ook worden ingevoerd?
Nulwaarnemingen die gedaan zijn met een protocol worden gevalideerd en komen daarna in de NDFF. Nulwaarnemingen die gedaan zijn zonder protocol, zijn onvoldoende betrouwbaar en komen niet in de NDFF.