De data uit de NDFF worden op heel veel manieren gebruikt. Bijvoorbeeld in onderstaande informatieproducten.
Effectenindicator soorten
Activiteiten in de leefomgeving kunnen een negatief effect hebben op beschermde plant- en diersoorten. Denk aan het aanleggen van een weg of het plaatsen van een dakkapel. De ‘Effectenindicator soorten’ maakt een inschatting van mogelijke negatieve effecten op beschermde soorten voor alle activiteiten uit de omgevingsvergunning. Dit doet de applicatie voor een selectie van 30 soorten. Het gaat om díe soorten waarvoor de meeste ontheffingen worden aangevraagd en/of die het meest gevoelig zijn voor deze activiteiten.
Beschermde soorten indicator
Voor activiteiten in de leefomgeving, zoals het aanleggen van een weg of verbouwen van een huis, moet je in Nederland een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij wordt onder andere getoetst in hoeverre de initiatieven schadelijk zijn voor de natuur of beschermde plant- en diersoorten. De Beschermde Soorten Indicator (BESI) laat zien waar welke beschermde soorten leven en groeien. Wanneer straks de Omgevingswet van kracht gaat, kan via een Omgevingscheck in het Digitaal Stelsel Omgevingswet via BeSI gecheckt worden wat de effecten van de bouwplannen zijn op beschermde soorten.
Soortendiversiteit
Op deze kaart wordt voor heel Nederland weergegeven welke soorten hier naar schatting leven. Het gaat om de acht belangrijkste en best onderzochte soortgroepen. De schatting is gebaseerd op gegevens uit de NDFF van de laatste 10 jaar.
Soortendiversiteit rode lijst soorten
Op deze kaart wordt voor heel Nederland weergegeven welke soorten hier naar schatting leven op basis van Rode-Lijstsoorten. Dit zijn soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Het gaat om de acht belangrijkste en best onderzochte soortgroepen. De schatting is gebaseerd op gegevens uit de NDFF van de laatste 10 jaar.
SoortenKansenKaart – Provincie Zuid-Holland
De SoortenKansenkaart van de provincie Zuid-Holland geeft inzicht in de waarschijnlijkheid van het voorkomen van acht veel voorkomende beschermde soorten op een bepaalde locatie. De SKK helpt bouwers om in een vroeg stadium rekening te houden met de aanwezigheid van beschermde diersoorten.
Beschermde dieren kaart (Stand van de Natuur Amersfoort) – 2020
De stad Amersfoort is in 2011 gestart met het maken van verspreidingskaarten van bijna honderd voor Amersfoort relevante planten en dieren. Dit zijn soorten die vanwege hun bedreigde of beschermde status relatief goed onderzocht waren, aangevuld met enkele soorten die iets zeggen over de toestand van de natuur in Amersfoort. Door verschillende periodes in één kaart te laten zien, kan de verspreiding van de soort per periode worden vergeleken. Als een bepaalde soort het goed doet, weet de gemeente Amersfoort dat men op de goede weg is. Doet een soort het slecht, dan kan men op zoek naar de oorzaak. En, waar mogelijk, maatregelen nemen om de soort te helpen,
Natuurwaardenkaart – Gemeente Utrecht
De natuurwaardekaart Utrecht laat zien waar in Utrecht leefgebieden van bijzondere en beschermde planten en dieren zijn. De kaart is bedoeld om op stadsniveau het ecologisch netwerk te verbeteren en leefgebieden beter te laten functioneren.
Website Natuurkwaliteit – SoortenNL
Deze website geeft het overzicht voor alle soortgroepen, met uitzondering van vogels. Op de site staan 1267 soorten van de Habitatrichtlijn en/of Rode Lijst-soorten met een (ernstig) bedreigde status. Er is informatie over de status (op basis van data uit de NDFF) en de trends, landelijke en in afzonderlijke Natura 2000-gebieden in Nederland. Daarmee wordt duidelijk welke kennis er beschikbaar is en wat de kennishiaten zijn.
Botanische Hotspots – FLORON
Op deze kaart staan de topgebieden met de hoogste biodiversiteit voor planten, paddenstoelen, mossen en korstmossen. Er zijn verschillende categoriën: voor bedreigde soorten van de Rode Lijst zijn steeds de 15 beste gebieden aangewezen. Daarnaast zijn er vijf of meer hotspots gebaseerd op de biotoopvoorkeur van soorten. Ook is er een overzicht van locaties die favoriet zijn bij waarnemers.
Bloeibogen – Naturalis
Ons land kent ongeveer 350 verschillende soorten bijen. Ze verschillen in wat ze eten en wanneer ze vliegen. Daarom is het belangrijk dat er gedurende vliegperioden van alle bijen voldoende en divers voedsel voor ze is. De app ‘Bloeibogen’ helpt hierbij. De app maakt namelijk per gebied de voorkomende bijensoorten en hun voedselbeschikbaarheid inzichtelijk. Ook geeft het advies welke planten je kunt neerzetten om te zorgen voor genoeg voedsel. Een deel van de data komt uit de NDFF.